
Numenius phaeopus
Regenwulp
(Linnaeus, 1758)
Toegevoegd door
Anonieme
Beoordeeld door
In Review
Laatst gewijzigd door
Julia Trouin
TaxonomieBiologische classificatie die deze soort in de levensboom plaatst, van Koninkrijk tot Genus.
Ecologie & StatusHoe deze soort leeft: habitat, voeding, gedrag, populatiestatus en rol in het ecosysteem.
OorsprongOf de soort inheems is (hier ontstaan), endemisch (alleen hier voorkomend) of door menselijke activiteit geïntroduceerd.
Inheems
TrendRichting van verandering in populatieomvang: toenemend, stabiel, afnemend of onbekend.
Afnemend
VoortplantingTijd van het jaar waarop deze soort zich typisch voortplant of bloeit.
Hele jaar door
RolPositie in de voedselketen: producent, herbivoor, carnivoor, omnivoor, decomposeur of parasiet.
Carnivoor
WaarnemingenOf deze soort de afgelopen jaren in het wild is waargenomen in Costa Rica.
Ja
LeefgebiedOverzicht van de specifieke ecosystemen en omgevingen waar deze soort in Costa Rica voorkomt. Meertalig
Broedt in open, vochtige subarctische toendra, taigavenen en heidegebieden. Tijdens de lange trek en in de winter is hij strikt aan de kust gebonden, met een sterke voorkeur voor uitgestrekte modderige estuaria, mangrovebossen, getijdenwadden en kwelders.GedragPatronen van dagelijkse activiteit, beweging, territoriaal gebruik, foerageergedrag en seizoensgebonden veranderingen. Meertalig
Een sterk migrerende, dagactieve steltloper die tijdens de trek enorme, samenhangende groepen vormt. Foerageert door gestaag over de slikken te lopen, gebruikmakend van snelle visuele pikken en diep tastend prikken. De alarmroep is een zeer kenmerkende, snelle, rollende serie van 5 tot 7 heldere fluittonen.Sociale ActiviteitSociale structuur: of de soort solitair leeft, in paren of kolonies; hiërarchie en communicatie. Meertalig
Vertoont een dynamische socialiteit. Zeer territoriaal en agressief bij de verdediging van het broedgebied tegen jagers en meeuwen. Tijdens de trek en overwintering verzamelen ze zich in enorme groepen op hoogwatervluchtplaatsen die duizenden vogels kunnen tellen.VoedingsgildeWat de soort eet, hoe ze foerageren of jagen, en hun rol als consument in de voedselketen. Meertalig
Carnivoor (specialist in getijdenkreeftachtigen en opportunistische besseneter, maakt gebruik van diep tactiel en visueel snavelprikken).Details VoedselketenSpecifieke interacties in lokale voedselwebben: prooi, predatoren, concurrenten. Meertalig
Fungeert als hoogwaardige secundaire consument binnen getijdennetwerken. Het dieet is sterk gericht op tienpotige kreeftachtigen, met name wenkkrabben, strandkrabben en mariene wormen; in de broedgebieden schakelen ze over op bessen. Volwassenen zijn prooi voor slechtvalken en arenden.VoortplantingsgedragParingstrategieën, baltsgedrag, nest- of paaigedrag en ouderzorg. Meertalig
Monogaam met sterke meerjarige paarbanden en hoge plaatstrouw. Het mannetje verdedigt het territorium met fluitende balzvluchten. Het nest is een ondiep kuiltje in het toendramos, schaars bekleed met gras. Er worden 4 eieren gelegd. Beide ouders broeden 22 tot 26 dagen.Fysieke maten
Lengte (cm)
40.0 - 46.0 cm
Gewicht (g)
270 g - 510 g
Levensduur
Seksuele volwassenheidLeeftijd waarop het individu voor het eerst in staat is zich voort te planten.
2 - 3 Jaren
DrachtDuur van bevruchting tot geboorte (zoogdieren) of het uitkomen van eieren (eierleggende soorten).
22 - 26
