
Trogon bairdii
Bairds trogon
Lawrence, 1868
Toegevoegd door
Anonieme
Beoordeeld door
In Review
Laatst gewijzigd door
Julia Trouin
TaxonomieBiologische classificatie die deze soort in de levensboom plaatst, van Koninkrijk tot Genus.
Ecologie & StatusHoe deze soort leeft: habitat, voeding, gedrag, populatiestatus en rol in het ecosysteem.
OorsprongOf de soort inheems is (hier ontstaan), endemisch (alleen hier voorkomend) of door menselijke activiteit geïntroduceerd.
Inheems
TrendRichting van verandering in populatieomvang: toenemend, stabiel, afnemend of onbekend.
Afnemend
VoortplantingTijd van het jaar waarop deze soort zich typisch voortplant of bloeit.
Hele jaar door
RolPositie in de voedselketen: producent, herbivoor, carnivoor, omnivoor, decomposeur of parasiet.
Omnivoor
WaarnemingenOf deze soort de afgelopen jaren in het wild is waargenomen in Costa Rica.
Ja
LeefgebiedOverzicht van de specifieke ecosystemen en omgevingen waar deze soort in Costa Rica voorkomt. Meertalig
Beperkt tot de vochtige regenwouden in de laaglanden en uitlopers van de zuidwestelijke Pacifische helling, van zuidwestelijk Costa Rica tot het uiterste westen van Panama. De soort verkiest strikt het binnenste bladerdak van volgroeide, onverstoorde groenblijvende bossen.GedragPatronen van dagelijkse activiteit, beweging, territoriaal gebruik, foerageergedrag en seizoensgebonden veranderingen. Meertalig
Een rustige en ietwat trage bewoner van het bladerdak. Hij zit gedurende lange perioden rechtop en bewegingsloos op middelgrote tot hoge takken, waarna hij plotselinge, snelle uitvallen maakt om grote sabelsprinkhanen, rupsen, hagedissen of olieachtige vruchten (zoals Lauraceae) van de bladeren te grissen alvorens terug te keren naar een nabijgelegen tak.Sociale ActiviteitSociale structuur: of de soort solitair leeft, in paren of kolonies; hiërarchie en communicatie. Meertalig
Voornamelijk solitair of te vinden in monogame broedparen tijdens het nestbseason. Ze sluiten zich niet aan bij grote gemengde groepen foeragerende vogels en verkiezen het behoud van rustige territoria met een lage dichtheid diep in het bos.VoedingsgildeWat de soort eet, hoe ze foerageren of jagen, en hun rol als consument in de voedselketen. Meertalig
Frugivoor en insectivoor (gemengd omnivoor dieet dat seizoensgebonden verschuift op basis van de beschikbaarheid van fruit).Details VoedselketenSpecifieke interacties in lokale voedselwebben: prooi, predatoren, concurrenten. Meertalig
Fungeert als een essentiële zaadverspreider voor bomen met grote zaden in het tropische regenwoud, met name binnen de laurierfamilie, door het voedzame vruchtvlees te verteren en de intacte zaden ver van de moederboom uit te braken. De soort dient als prooi voor grote bosroofvogels zoals de bonte katuil of bosvalken.VoortplantingsgedragParingstrategieën, baltsgedrag, nest- of paaigedrag en ouderzorg. Meertalig
Monogame paren graven een nestkamer uit of maken gebruik van bestaande zachte rotte holten in verticale boomstammen, typisch tussen 2 en 12 meter boven de grond. Het vrouwtje legt 2 tot 3 witte eieren, en beide ouders delen de broedtaken en voeren de nestblijvers intensief.Fysieke maten
Lengte (cm)
26.0 - 28.5 cm
Gewicht (g)
90 g - 105 g
Levensduur
Seksuele volwassenheidLeeftijd waarop het individu voor het eerst in staat is zich voort te planten.
11 - 13 Maanden
DrachtDuur van bevruchting tot geboorte (zoogdieren) of het uitkomen van eieren (eierleggende soorten).
16 - 19
