
Nessaea aglaura
Aglaura-olijfvleugelvlinder
(Doubleday, [1848])
Toegevoegd door
Anonieme
Beoordeeld door
In Review
Laatst gewijzigd door
Julia Trouin
TaxonomieBiologische classificatie die deze soort in de levensboom plaatst, van Koninkrijk tot Genus.
Ecologie & StatusHoe deze soort leeft: habitat, voeding, gedrag, populatiestatus en rol in het ecosysteem.
OorsprongOf de soort inheems is (hier ontstaan), endemisch (alleen hier voorkomend) of door menselijke activiteit geïntroduceerd.
Inheems
TrendRichting van verandering in populatieomvang: toenemend, stabiel, afnemend of onbekend.
Stabiel
VoortplantingTijd van het jaar waarop deze soort zich typisch voortplant of bloeit.
Hele jaar door
RolPositie in de voedselketen: producent, herbivoor, carnivoor, omnivoor, decomposeur of parasiet.
Herbivoor
WaarnemingenOf deze soort de afgelopen jaren in het wild is waargenomen in Costa Rica.
Ja
LeefgebiedOverzicht van de specifieke ecosystemen en omgevingen waar deze soort in Costa Rica voorkomt. Meertalig
Leeft in primaire en oude secundaire laaglandregenwouden, dichte oeverbossen en vochtige bospaden van zeeniveau tot ongeveer 1.000 meter hoogte. Hij is voornamelijk actief in de diepe, schaduwrijke ondergroei.GedragPatronen van dagelijkse activiteit, beweging, territoriaal gebruik, foerageergedrag en seizoensgebonden veranderingen. Meertalig
Dagactief. Volwassenen zijn zeer alert en brengen hun leven door in dicht, vochtig gebladerte dicht bij de junglebodem. Ze zijn notoir schuw, vliegen met een snelle vlucht weg als ze worden gestoord, en strijken direct ergens neer met strak gesloten vleugels.Sociale ActiviteitSociale structuur: of de soort solitair leeft, in paren of kolonies; hiërarchie en communicatie. Meertalig
Uitsluitend solitair. In tegenstelling tot veel verwante tropische Nymphalidae vormen mannetjes geen puddling-groepen op rivieroevers; ze blijven liever geïsoleerd in diepe, schaduwrijke bossen.VoedingsgildeWat de soort eet, hoe ze foerageren of jagen, en hun rol als consument in de voedselketen. Meertalig
Planteneter (Bladeter als larve, Saproof/Vruchteneter als volwassene).Details VoedselketenSpecifieke interacties in lokale voedselwebben: prooi, predatoren, concurrenten. Meertalig
Larven voeden zich verplicht met bladeren van giftige houtige lianen uit de familie Euphorbiaceae, met name Plukenetia en Dalechampia. Volwassen vlinders halen geen voedsel uit bloemen; ze voeden zich met sappen van overrijp rottend fruit, boomsap en uitwerpselen. Prooi voor bosvogels, gekko's en springspinnen.VoortplantingsgedragParingstrategieën, baltsgedrag, nest- of paaigedrag en ouderzorg. Meertalig
Mannetjes bezetten kleine territoria in zonnevlekken in de ondergroei. Het gepaarde vrouwtje selecteert zorgvuldig waardplanten om afzonderlijke, geribbelde, groenachtige eieren op jonge bladeren af te zetten.Fysieke maten
Lengte (cm)
6.0 - 7.5 cm
Gewicht (g)
0.2 g - 0.5 g
Levensduur
Seksuele volwassenheidLeeftijd waarop het individu voor het eerst in staat is zich voort te planten.
1 - 3 Dagen
DrachtDuur van bevruchting tot geboorte (zoogdieren) of het uitkomen van eieren (eierleggende soorten).
6 - 9
